Scurt istoric

Pigmenţii naturali, precum ocrul şi oxizii de fier au fost folosiţi ca şi coloranti încă din cele mai vechi timpuri. Există dovezi arheologice care atestă faptul că oamenii au folosit vopseaua în scopuri estetice. 

Înainte de revoluţia industrială, gama de culori disponibilă pentru artă şi pentru scopuri decorative era destul de limitată. Cea mai mare parte a coloranţilor folosiţi erau fie de origine minerală, fie coloranţi de origine biologică. 

Coloranţii care proveneau din surse mai puţin obişnuite(insecte, moluşte) au fost comercializaţi pe scară largă. Unele culori erau foarte costisitoare sau chiar imposibil de obţinut, având în vedere gama restransă de coloranţi diposnibili în acel moment. Având în vedere raritatea lor, albastrul sau violetul erau accesibile doar familiilor regale.  În timp ce carminul era destul de popular în Europa, albastrul a ramas o culoare exclusivistă(de aici şi renumele Mănăstirii Voroneţ - pentru cantitatea mare de albastru folosit la pictură - “albastrul de Voroneţ”.)

Puţină fizică

Un colorant este un material în masură să schimbe culoarea luminii reflectate sau transmise, ca rezultat al absorbţiei selective a lungimilor de undă. Acest  proces fizic diferă din punctul de vedere al fluorescenţei, fosforescenţei şi al oricaror altor forme de luminiscenţă. Cele mai multe materiale absorb undele de lumină. Materialele folosite ca şi coloranţi au, de obicei, proprietăţi speciale care fac posibilă colorarea altor materiale. Un colorant trebuie să aibă o rezistenţă ridicată la nuanţele materialului pe care-l colorează; totodată, acesta trebuie să fie stabil în forma solidă la temperaturile din mediul înconjurător.

Lumina albă – este mixtură din întregul spectru de lumină vizibilă, cu lungimi de undă care masoară de la 375 şi 400 de nanometri până la 760-780 de nanometri. Când lumina întalneşte un colorant, acesta absoarbe anumite culori din acest spectru. Alte unde sau părţi din spectru sunt reflectate sau risipite. Noua lumina reflectată creează aparenţa unei culori. Coloranţii, spre deosebire de substanţele fluorescente sau fosforescente, pot doar să absoarbă undele din sursa de lumină, fără a adauga altele noi. 

Aparenţa pigmenţilor este strâns legată de culoarea sursei de lumină. De exemplu, lumina soarelui are o temperatură a culorii ridicată şi un spectru destul de uniform, fiind considerată un standard pentru lumina albă, în timp ce sursele de lumină artificială tind să genereze variaţii mari în unele părţi ale spectrului. Acesta este motivul pentru care coloranţii pot avea diferite aparenţe de culoare, în funcţie de sursele diferite de lumină.  

Alte proprietăţi ale culorii, precum saturaţia şi luminozitatea pot fi determinate de alte substanţe care însoţesc coloranţii. Lianţii adăugaţi la coloranţii chimici în stare pură au propriile lor modele de reflexie şi absorbtie, acest fapt putând afecta spectrul final. De exemplu, în mixturile de coloranţi şi lianţi, razele individuale de lumină pot să nu întalnească moleculele de colorant, reflexia lor rămânând astfel neschimbată. Aceste “raze rătăcite” de sursă de lumină fac ca această mixtură să aibă o culoare mai puţin saturată. Întrucât în colorantul pur pierderile de lumină albă au loc într-o cantitate foarte mică, acesta este în măsură să producă culori foarte saturate.

Şi puţină chimie

Atât pentru aplicaţiile industriale, cât şi în arte, stabilitatea şi permanenţa sunt două proprietăţi foarte importante. Coloranţii care nu sunt permanenţi se numesc “fugitivi” sau coloranţi DYE.  Acest tip de coloranţi se decolorează în timp sau la expunerea la lumină. Cei mai mulţi coloranţi folosiţi în producţie şi în artele vizuale sunt coloranţi uscaţi, de obicei mărunţiţi într-o pudră fină şi se numesc pigmenţi. Diferenţa dintre pigment şi dye este aceea că primul nu este solubil în liant(bază) , moleculele ramânând astfel suspendate, iar al doilea fie este el însuşi un lichid, fie este solubil în liantul propriu.

Cerneala este un lichid sau o pastă care conţine agenţi de colorare pigmenţi sau dye. Formula cernelurilor poate fi foarte complexă, constituită dintr-un amestec de apă, solvenţi, pigmenţi, coloranţi dye, răşini şi alţi compuşi chimici. Deşi formulele pot fi foarte diferite ele conţin două componente principale : coloranţi şi lianţi. Coloranţii pot fi pigmenţi sau dye, iar lianţii pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvenţi.

Aspecte de ordin tehnic

Alegerea unui anumit colorant pentru o aplicaţie este determinată, pe de o parte de cost, iar pe de altă parte de proprietăţile fizice şi de caracteristicile acestuia.

Pentru a evalua daca un anumit colornat este sau nu potrivit pentru o anumita aplicaţie, se va ţine cont de următoarele caracteristici: rezistenţa la decolorare şi sensibilitatea la lumina UV, stabilitate în condiţii de temperaturi ridicate, toxicitate, rezistenţa la nuanţă, colorare, dispersie, opacitate/transparenţă, rezistenţa la alcalini şi acizi, interacţiunea cu alţi pigmenţi.

Pentru a obţine o cât mai mare acurateţe a culorilor pentru calibrarea cernelurilor se folosesc profile de culoare. Profile de culoare folosite reprezintă standarde de culoare.

Cerneluri folosite în industria inkjet

Imprimantele inkjet pot fi proiectate să funcţioneze cu următoarele categorii de cerneluri : cerneală pigment, cerneală dye, cerneală de sublimare, cerneală solvent, cerneală ecosolvent, cerneală UV.

Cernelurile pe bază de pigmenţi sunt cele mai folosite întrucât coloreză mai repede şi au o rezistenţă mare la acţiunea razelor UV şi la decolorare.

Cerneala pigment este un lichid bază care conţine maxim 20% apă, cu particule solide de pigment suspendate. Moleculele de pigment formează structuri cristaline cu dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 2 nanometri, conţinând între 5 şi 50% lichid liant.

Cernelurile dye pot produce mai multă culoare de o anumită intensitate pe o anumită suprafaţă. Întrucât agenţii dye sunt dizolvaţi în baza lichidă, ei au tendinţa de a se scurge pe marginile imaginii. Deoarece lichidul liant conţine între 80% şi 90% apă, cernelurile dye au o rezistenţă scăzută la acţiunea cu razele UV şi la decolorare.

Cernelurile de sublimare conţin coloranţi dye dizolvaţi într-o bază lichidă. Sublimarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare solidă în stare gazoasă cu ajutorul căldurii. Coloranţii solidificaţi pe hârtia de sublimare se transferă direct pe obiectul cu substrat de poliester prin procesul de sublimare.

Uscarea rapidă a cernelurilor se face prin aplicarea pe hârtie a unui coating cu o încarcare electrostatică opusă agentului de colorare. Atracţia electrostatică dintre coating-ul de pe suprafaţa hârtiei şi cerneală reduce timpul de uscare sub 100 de milisecunde. Cernelurile pigment aderă la suprafaţa coating-ului, în timp ce cernelurile pe bază de apă dye sunt absorbite în interiorul stratului de coating.

Cernelurile ULTRAPixel-HighGloss

Cernelurile ULTRAPixel-HighGloss sunt fabricate în China cu specificaţiile AMD Digital Grup. Cernelurile sunt pigment, dye şi de sublimare, comercializate sub brand-ul ULTRAPixel-HighGloss.

Cerneala pigment ULTRAPixel-HighGloss este ambalată la 100ml şi conține particule solide de pigmenţi suspendate într-un lichid bază : ethylen glicol + H2O + acrylate + glycerin. Fabricată pentru fiecare grupă de imprimante Epson, cerneala are vâscozitatea şi granulaţia corelată cu dimensiunea duzei, eliminându-se astfel riscul înfundării sau deteriorării capului de imprimare. Gamut-ul de culoare este 98% din gamut-ul cernelurilor originale Epson. Cu o rezistenţă foarte bună la decolorare, cerneala este garantată peste 100 de ani în combinaţie cu hârtia profesională RC, în condiţii de arhivare(în album).

Cerneala dye foto ULTRAPixel-HighGloss este ambalată la 100ml şi conține în cea mai mare parte apă pură(85%), coloranți dye dizolvaţi în ea și componente speciale hidrosolubile. Cerneala are vâscozitatea corelată cu dimensiunea duzei, eliminându-se astfel riscul înfundării sau deteriorării capului de imprimare. Gamut-ul de culoare este 98% din gamut-ul cernelurilor originale Epson. Cerneala este garantată până la 7 ani în combinaţie cu hârtia profesională RC şi până la 3 ani în cazul hârtiei economice CC, în condiţii de arhivare(în album).

Cerneala de sublimare ULTRAPixel-HighGloss este ambalată la 50ml şi conține coloranţi dye dizolvaţi într-un lichid bază. Fabricată special pentru capurile de imprimare Epson, cerneala are vâscozitatea corelată cu dimensiunea duzei, eliminându-se astfel riscul înfundării sau deteriorării capului de imprimare. Ambalarea la 50ml este special concepută pentru evitarea depăşirii termenului de valabilitate foarte scurt(maxim 6 luni de la achiziţionare).

Condiţii de utilizare si măsuri de precauţie

Pentru utilizare în condiţii optime asiguraţi o temperatură ambientală între 20 şi 25 de grade celsius, departe de surse de căldură şi de acţiunea directă a razelor solare. Depozitarea trebuie făcută în spaţii închise evitând acţiunea directă a luminii, la o temperatură cuprinsă între 10 şi 30 de grade celsius.

Cerneala este nocivă în caz de înghiţire(R22) şi iritantă pentru ochi/piele(R36/38).

Nu lăsaţi cerneala la îndemâna copiilor(S2) şi purtaţi mănuşi corespunzătoare în timpul alimentării(S37).

În cazul contactului cu ochii spălaţi-vă cu apă şi consultaţi un medic de specialitate(S26).

După golirea recipientului evitaţi aruncarea în mediul înconjurător.

Termenul de valabilitate este de 12 luni de la achiziţie şi 6 luni de la desigilare în cazul cernelurilor pigment şi dye şi de 6 luni de la achiziţionare în cazul cernelurilor de sublimare.

Produs adaugat la favorite.
Produs adăugat în comparator

AMDigital utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.