Scurt istoric

Pigmenţii naturali, precum ocrul şi oxizii de fier au fost folosiţi ca şi coloranşi încă din cele mai vechi timpuri. Înainte de revoluţia industrială, gama de culori disponibilă pentru artă şi pentru scopuri decorative era destul de limitată. Cea mai mare parte a coloranţilor folosiţi era, fie de origine minerală, fie coloranţi de origine biologică. 

Coloranţii care proveneau din surse mai puţin obişnuite (insecte, moluşte) au fost comercializaţi pe scară largă. Unele culori erau foarte costisitoare sau chiar imposibil de obţinut, având în vedere gama restransă de coloranţi disponibili în acel moment. Având în vedere raritatea lor, albastrul sau violetul erau accesibile doar familiilor regale.  În timp ce carminul era destul de popular în Europa, albastrul a ramas o culoare exclusivistă (de aici şi renumele Mănăstirii Voroneţ - pentru cantitatea mare de albastru folosită la pictură - “albastrul de Voroneţ”.)

Puţină fizică

Un colorant este un material în masură să schimbe culoarea luminii reflectate sau transmise, ca rezultat al absorbţiei selective a lungimilor de undă. Acest  proces fizic diferă din punctul de vedere al fluorescenţei, fosforescenţei şi al oricăror alte forme de luminiscenţă. Un colorant de calitate trebuie să aibă următoarele proprietăţi : stabilitate la acţiunea razelor UV, rezistenţă ridicată la oxidare şi stabilitate la variaţiile de temperatură şi umiditate din mediul înconjurător.

Lumina albă este o mixtură din întregul spectru de lumină vizibilă. Când lumina întâlneşte un colorant, acesta absoarbe o parte din spectru, în timp ce restul nuanţelor din spectru sunt reflectate. Partea din spectrul de lumina reflectată creează aparenţa unei culori.

Lumina soarelui are o temperatură a culorii ridicată şi un spectru destul de uniform, fiind considerată un standard pentru lumina albă, în timp ce sursele de lumină artificială tind să genereze variaţii mari în unele părţi ale spectrului. Acesta este motivul pentru care coloranţii pot avea diferite aparenţe de culoare, în funcţie de sursele diferite de lumină.  

Alte proprietăţi ale culorii, precum saturaţia şi luminozitatea, pot fi determinate de alte substanţe care însoţesc coloranţii. Lianţii adăugaţi la coloranţii chimici în stare pură au propriile lor modele de reflexie şi absorbtie, acest fapt putând afecta spectrul final. De exemplu, în mixturile de coloranţi şi lianţi, razele individuale de lumină pot să nu întalnească moleculele de colorant, reflexia lor rămânând astfel neschimbată. Aceste “raze rătăcite” de sursă de lumină fac ca această mixtură să aibă o culoare mai puţin saturată.

Şi puţină chimie

Cerneala este un lichid sau o pastă care conţine agenţi de colorare. Formula cernelurilor poate fi foarte complexă, constituită dintr-un amestec de apă, solvenţi, pigmenţi, coloranţi dye, răşini şi alţi compuşi chimici. Deşi formulele pot fi foarte diferite, ele conţin două componente principale : coloranţi şi lianţi.

Atât pentru aplicaţiile industriale, cât şi în arte, stabilitatea şi permanenţa sunt două proprietăţi foarte importante. În funcţie de aceste proprietăţi, coloranţii se împart în două categorii : coloranţi dye şi coloranţi pigment.

Coloranţii dye se mai numesc şi “fugitivi” deoarece nu sunt stabili  sub acţiunea oxigenului şi nu sunt rezistenţi la expunerea la lumină. Aceştia sunt, fie ei înşişi un lichid, fie sunt solubili în liantul propriu.

Coloranţii pigment, în schimb, sunt cei mai utilizaţi în producţie şi în artele vizuale, având o stabilitate extrem de ridicată la acţiunea oxigenului şi rezistenţă la expunerea la lumină. Aceştia nu sunt solubili în liantul propriu, moleculele de pigment ramânând suspendate în acesta.

Alegerea unui anumit colorant pentru o aplicaţie este determinată, pe de o parte de cost, iar pe de altă parte de caracteristicile acestuia.

Pentru a evalua daca un anumit colorant este sau nu potrivit pentru o anumita aplicaţie, se va ţine cont de următoarele caracteristici : rezistenţa la decolorare şi sensibilitatea la lumina UV, stabilitate în condiţii de temperaturi ridicate, toxicitate, rezistenţa la nuanţă, colorare, dispersie, opacitate/transparenţă, rezistenţa la alcalini şi acizi.

Pentru a obţine o cât mai mare acurateţe a culorilor şi implicit pentru calibrarea cernelurilor, se folosesc profile de culoare.

Cerneluri folosite în industria inkjet

Imprimantele inkjet pot fi proiectate să funcţioneze cu următoarele tipuri de cerneluri : cerneală pigment, cerneală dye, cerneală de sublimare, cerneală solvent, cerneală ecosolvent, cerneală UV. Cernelurile UV sunt cele mai rezistente la decolorare, dar necesită o atenţie foarte ridicată în ceea ce priveşte întreţinerea capului de tipărire. Cernelurile pigment sunt cele mai folosite întrucât au o rezistenţă foarte mare la decolorare şi nu implică riscul solidificării permanente în capul de tipărire.

Cerneala pigment este un lichid bază care conţine maxim 20% apă şi particule solide de pigment suspendate în liant. Moleculele de pigment formează structuri cristaline cu dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 2 nanometri, conţinând maxim 50% lichid liant.

Cernelurile dye pot produce o intensitate de culoare mai mare pe o suprafaţă, dar nu pot reproduce nuanţele calde şi neutre care sunt mai apropiate de realitate. Din cauza coloranţilor de tip dye şi a liantului care conţine între 80% şi 90% apă, cernelurile dye au o rezistenţă scăzută la acţiunea oxigenului şi a luminii.

Cernelurile de sublimare conţin coloranţi dye dizolvaţi într-o bază lichidă. Sublimarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare solidă în stare gazoasă cu ajutorul căldurii. Coloranţii dye solidificaţi pe hârtia de sublimare se transferă direct pe obiectul cu substrat de poliester prin procesul de sublimare.

Uscarea rapidă a cernelurilor se face prin aplicarea pe hârtie a unui coating cu o încarcare electrostatică opusă agentului de colorare. Atracţia electrostatică dintre coating-ul de pe suprafaţa hârtiei şi cerneală, reduce timpul de uscare sub 100 de milisecunde. Cernelurile pigment aderă la suprafaţa coating-ului, în timp ce cernelurile dye sunt absorbite în interiorul stratului de coating.

Cernelurile ULTRAPixel-HighGloss

Cernelurile pigment, dye şi de sublimare pe care le comercializăm sub brand-ul ULTRAPixel-HighGloss sunt fabricate în China cu specificaţii foarte apropiate de cele ale cernelurile originale Epson.

Ambalajele de 100 ml utilizate pentru cernelurile pigment şi dye asigură o viteză de rotaţie suficient de mare care să garanteze în permanenţă termenul de valabilitate.

În schimb, cerneala de sublimare, având un termen de valabilitate mult mai redus din cauza reactivităţii sale ridicate la factorii de mediu, este ambalată la 50ml, eliminându-se astfel riscul deteriorării capului de tipărire.

Cernelurile ULTRAPixel-HighGloss au vâscuozitatea şi granulaţia corectă, eliminând riscul deteriorării capului de tipărire. Gamut-ul de culoare pe care îl oferă cernelurile ULTRAPixel-HighGloss acoperă 98% din gamut-ul cernelurilor originale Epson, iar profilele de culoare create cu spectrometrul Xrite i1iO garantează rezultate optime.

Cu o rezistenţă foarte bună la decolorare, cerneala pigment ULTRAPixel-HighGloss este garantată peste 100 de ani în combinaţie cu hârtia profesională RC, în condiţii de arhivare (în album), spre deosebire de cerneala dye care este garantată până la 7 ani în combinaţie cu hârtia profesională RC şi până la 3 ani în cazul hârtiei economice CC, în aceleaşi condiţii de arhivare (în album).

Condiţii de utilizare si măsuri de precauţie

Pentru o utilizare în condiţii optime, vă recomandă să asiguraţi o temperatură ambientală între 20 şi 25 de grade celsius în încăperea în care se află imprimanta, departe de surse de căldură şi de acţiunea directă a razelor solare. Depozitarea cernelurilor trebuie făcută în spaţii închise, la o temperatură cuprinsă între 10 şi 30 de grade celsius, evitând acţiunea directă a luminii.

  • Cerneala este nocivă în caz de înghiţire (R22) şi iritantă pentru ochi/piele (R36/38)
  • Nu lăsaţi cerneala la îndemâna copiilor (S2) şi purtaţi mănuşi corespunzătoare în timpul alimentării (S37)
  • În cazul contactului cu ochii, spălaţi-vă cu apă şi consultaţi un medic de specialitate (S26)
  • După golirea recipientului, evitaţi aruncarea în mediul înconjurător
  • Termenul de valabilitate este de 12 luni de la achiziţie şi 6 luni de la desigilare, în cazul cernelurilor pigment şi dye şi de 6 luni de la achiziţionare, în cazul cernelurilor de sublimare.

Produs adaugat la favorite.
Produs adăugat în comparator

AMDigital utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.