Tehnologia inkjet

Tehnologia inkjet este o tehnologie care creează imagini digitale prin propulsarea controlată a unor picături de cerneală pe un suport de hârtie sau pe orice alt suport, în funcţie de tipul de cerneală utilizat. Această tehnologie se împarte în două mari categorii, cu jet continuu şi cu picătură la comandă. Tehnologia cu jet continuu are o viteză foarte mare a picăturilor de cerneală, dar este limitată de tipărirea într-o singură culoare. Tehnologia cu picătură la comandă a fost dezvoltată de cei patru mari producători Epson, Canon, HP si Brother şi se împarte în alte două categorii, cu cristal piezoelectric şi cu rezistenţă termică.

Tehnologia inkjet cu cristal piezoelectric este cea mai răspândită tehnologie, fiind utilizată de Epson şi Brother atât pentru imprimantele comerciale cât şi pentru cele industriale. Această tehnologie foloseşte un material piezoelectric care, odată cu aplicarea unui şoc electric îşi schimbă forma, generând un impuls de presiune în fluid, care forţează evacuarea unei picături de cerneală printr-o duză.

Despre cerneală

Pigmenţii naturali, precum ocrul şi oxizii de fier au fost folosiţi ca şi coloranţi încă din cele mai vechi timpuri. Înainte de revoluţia industrială, gama de culori disponibilă pentru artă şi pentru scopuri decorative era destul de limitată. Cea mai mare parte a coloranţilor folosiţi erau, fie de origine minerală, fie coloranţi de origine biologică. 

Coloranţii care proveneau din surse mai puţin obişnuite (insecte, moluşte) au fost comercializaţi pe scară largă. Unele culori erau foarte costisitoare sau chiar imposibil de obţinut, având în vedere gama restransă de coloranţi disponibili în acel moment. Având în vedere raritatea lor, albastrul sau violetul erau accesibile doar familiilor regale.  În timp ce carminul era destul de popular în Europa, albastrul a ramas o culoare exclusivistă (de aici şi renumele Mănăstirii Voroneţ - pentru cantitatea mare de albastru folosită la pictură - “albastrul de Voroneţ”.)

Hârtia foto inkjet

Hârtia foto inkjet este compusă din celuloză sau dintr-un material sintetic (PET, PVC, PP) denumită bază şi un polimer pentru absorţia picăturilor de cerneală denumit coating. În timp ce baza determină gradul de alb al hârtiei, coating-ul determină tipul de cerneală compatibil, rezoluţia maximă de tipărire, rezistenţa la decolorare, gradul de luciu şi timpul de uscare. În funcţie de coating-ul aplicat, hârtia foto inkjet se împarte în două categori, resin coating (RC) şi cast coating (CC).

Hârtia foto profesională RC are la bază o hârtie din pulpă lemnoasă laminată PE pe ambele feţe ce îi conferă impermeabilitate la contactul cu apa, o bună stabilitate dimensională (fără îndoiri sau pliuri) şi rezistenţă mecanică. Polimerul RC (resin coated) aplicat în mai multe straturi are rolul de absorţie a picăturilor de cerneală până la rezoluţia de 9600 dpi şi protecţie împotriva radiaţiilor din spectrul UV. Gradul de luciu este dat de textură, iar albul neutru permite o densitatea foarte mare de culoare.

Profilul de culoare

Profilul de culoare stabileşte culorile pe care le surprindem cu camerele foto şi pe care le vedem ulterior afişate pe ecrane sau tipărite pe un material.

Culoarea este un subiect destul de complicat atunci când vine vorba de fotografie. Un lucru este sigur, nimeni nu vede exact aceleași nuanţe ca şi tine. Ochii pot vedea mult mai multe nuanţe decât poate captura o camera foto sau decât poate afisa un monitor sau o hârtie tipărită. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de o modalitate pentru a defini culorile pe care camerele nu le pot captura, monitoarele nu le pot afișa, imprimantele nu le pot tipări.

De asemenea, avem nevoie de o modalitate de a menţine culorile în concordanță, între mai multe dispozitive. O anumită nuanță de roșu pe care o captează camera ar trebui să arate aceeași nuanță de roșu și pe monitor, respectiv aceeaşi nuanţă şi pe hârtie. Aici începe rolul spațiilor de culoare și al profilelor de culori.

Tehnologia DTF

Tehnologia DTF este prima tehnologie care face accesibilă personalizarea textilelor la calitate fotografică, cu tipărire şi transfer pe contur, fără a fi necesar utilizarea unui cutter digital.  

Comparativ cu alte tehnologii, tehnologia DTF are un cost de achiziţie scăzut, print-ul transferat pe textile are culori vii, este mai rezistent la contactul cu substanţele chimice din compoziţia detergenţilor, este foarte elastic, rezistent la acţiuni mecanice (zgâriere, rupere) şi poate fi spălat de zeci de ori fără a se deteriora.

Cu ajutorul unui soft de RIP, imaginea este transmisă către imprimanta DTF în două formate, color şi alb pe contur. Imprimanta cu cap piezoelectric, tipăreşte pe folia DTF cerneala CMYK concomitent cu cerneala albă prin suprapunere.

Produs adaugat la favorite.
Produs adăugat în comparator

AMDigital utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.