Ce este un profil de culoare?

Profilurile de culori stabilesc culorile pe care le surprindem cu camerele noastre foto şi pe care le vedem ulterior afişate pe ecranele noastre sau tipărite pe un material.  

Culoarea este un subiect destul de complicat atunci când vine vorba de fotografie. Un lucru este sigur : nimeni nu vede exact același lucru ca și tine. Ochii tăi pot vedea mult mai multe culori decât poate captura o camera foto sau decât poate afisa un monitor sau o hârtie tipărită. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de o modalitate pentru a defini culori pe care camerele nu le pot captura, monitoarele nu le pot afișa, imprimantele nu le pot tipări.

De asemenea, avem nevoie de o modalitate de a menţine culorile în concordanță, între mai multe dispozitive. O anumită nuanță de roșu pe care o captează camera ar trebui să arate aceeași nuanță de roșu și pe monitor, respectiv aceeaşi nuanţă şi pe hârtie. Aici începe rolul spațiilor de culoare și al profilurilor de culori.

În gestionarea culorilor, un profil ICC este un set de date care caracterizează un dispozitiv de intrare sau ieșire a culorilor sau un spațiu de culoare, conform standardelor promulgate de International Color Consortium. ICC definește formatul precis, dar nu definește algoritmi sau detalii de procesare. Aceasta înseamnă că există loc pentru variații între diferite aplicații și sisteme care funcționează cu profiluri ICC. 

Fiecare dispozitiv care captează sau afișează culoarea poate fi profilat. Unii producători furnizează profile pentru produsele lor și există mai multe produse care permit utilizatorului final să-și genereze propriile profiluri de culori, de obicei prin utilizarea unui colorimetru sau a unui spectrofotometru (numit uneori spectrocolorimetru).

Cum reprezentăm culorile digitale

Cu toate că există, în esență, o infinitate de culori posibile, dispozitivele digitale nu pot distinge între ele o infinitate de culori. În schimb, folosesc modelul de culori RGB. Acesta poate reprezenta orice culoare doar prin combinarea diferitelor valori de roșu, verde și albastru, de aici numele RGB.

În imaginea de mai jos, puteți vedea cum sunt create mov, turcoaz, un roșu deschis și galben combinând diferite cantități de roșu, verde și albastru. Există 256 de valori posibile (de la 0 la 255) pentru fiecare dintre canalele de roșu, verde și albastru, oferind un număr total de 16.777.216 culori posibile.

RGB nu este singurul spațiu color, dar este cel folosit pentru aplicațiile digitale. Dacă aveți o imprimantă de înaltă calitate sau lucrați cu designeri, este posibil să vă intâlniti ocazional cu un o altă formă de reprezentare a culorilor CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Keyline). Acest spațiu color funcționează esențial la fel, dar combină patru culori în loc de trei.

Standarde de profile de culoare

Cu modelul de culori RGB, putem afișa (sau captura) 16,7 milioane de culori. Dar întrebarea este, care din cele 16,7 milioane de culori să folosești? Aici începe rolul profilului de culoare. Monitoarele sunt încă departe de a afișa întregul spaţiu de culori, în schimb camerele moderne sunt destul de aproape de a-l putea captura. Aceasta înseamnă că trebuie făcute compensări cu unele din cele 16,7 milioane de culori pe care le conţine modelul digital RGB. 

sRGB

sRGB este standardul folosit de 99% din imaginile pe care le întâlnești. Majoritatea monitoarelor sunt proiectate pentru a afișa o porțiune semnificativă a profilului respectiv. Este, de asemenea, profilul standard utilizat pe web. Cu alte cuvinte, cu excepția cazului în care veți intra în utilizări specializate, sRGB este probabil singurul profil de culoare pe care îl veţi rula.

Triunghiul din această imagine reprezintă porțiunea spaţiului de culoare pe care standardul sRGB îl poate acoperi.

DCI-P3

Standardul DCI-P3 a fost folosit de zeci de ani de industria filmului și începe să se dezvolte în produsele de larg consum. DCI-P3 are o gamă mai largă de culori (ceea ce înseamnă că poate afișa o varietate mai largă de nuanțe de culoare) decât sRGB.

IPhone 7, 8 și 10 au toate un ecran care poate suporta gama de culori DCI-P3. Este, de asemenea, profilul folosit de o mulțime de televizoare HDR 4K.

Triunghiul arată porțiunea spaţiului de culoare acoperit de DCI-P3.

Adobe RGB

Standardul Adobe RGB este proiectat pentru a afișa o gamă mai largă din spectru vizual decât sRGB. Este folosit în principal de fotografi și videografi profesioniști.

În timp ce majoritatea camerelor high-end pot captura Adobe RGB, doar monitoarele foarte scumpe pot afișa o mare parte din acesta.

Triunghiul prezintă porțiunea spaţiului de culoare acoperit de Adobe RGB.

ProPhoto RGB

ProPhoto RGB este un alt standard de culoare de gamă largă. Conține chiar mai multe culori decât Adobe RGB. Din nou, totuși, ProPhoto RGB este limitat deocamdată la utilizări profesionale și științifice.

ProPhoto RGB este, de fapt, atât de mare încât trebuie să utilizați 16 biți pe canal sau 65.536 de valori diferite pe canal , pentru ca acesta să funcționeze corect.

Triunghiul arată porțiunea spaţiului de culoare acoperit de ProPhoto RGB.

Un monitor calibrat = Rezultate perfecte

Pentru rezultate foarte bune, este necesar ca cel care prelucreaza imaginile si dorește sa le tipărească să-si calibreze mai intâi monitorul.

În general, majoritatea ecranelor sunt prea luminoase și afișează culorile implicite pe care le conține din fabrică monitorul. Pe măsură ce monitorul îmbătrânește, se schimbă și aceste culori. 

Există, de asemenea, problema tipăririi. Dacă ați tipărit vreodată și nu ați fost mulțumit de tipărire, s-ar putea ca ecranul să vă fi păcălit atunci când ați editat. 

Există o modalitate de a aduce ecranul la un standard cunoscut, care presupune de fapt calibrarea monitorului. Acest lucru înseamnă să obții o culoare și o luminozitate reprezentative pe ecran, făcând astfel un pas către printuri mai bune. 

Când vine vorba de calibrarea culorilor, veți găsi o mulțime de instrumente gratuite și comerciale care vă vor permite să vă calibrați monitorul prin comparații vizuale, fie doar cu ajutorul unui software, fie utilizând unui colorimetru hardware. Unele din aceste instrumente gratuite ar putea veni ca parte a sistemului de operare și este, de obicei, disponibil atât pentru platformele Windows, cât și pentru Mac. 

Deși ar putea părea o idee bună să folosiți astfel de instrumente pentru a vă calibra monitorul, în afară de setarea gamma, toate celelalte ajustări sunt potențial periculoase dintr-un singur motiv: nu puteți folosi proprii ochi pentru a regla culorile, luminozitatea sau contrastul. Percepția oamenilor cu privire la culoare, în special, este foarte diferită și doar din acest motiv nu merită să atingeți aceste instrumente încorporate sau gratuite pe care le puteți găsi online pentru a vă calibra monitorul.

Pentru a profila cu exactitate un monitor, culorile pe care le afișează ecranul trebuie analizate și comparate cu culorile reale și acest lucru este posibil doar cu un colorimetru hardware, cum ar fi X-Rite i1 Display Pro. În această ecuaţie, intervine şi lumina ambientală, care poate influenţa atât procesul de profilare, cât şi observatorul. De aceea, se recomandă o cameră luminată doar cu surse artificiale de tip LED.

Un colorimetru are la bază două procese fundamentale: analiza culorile care ies dintr-un ecran și ajustările necesare la culoare, gama, luminozitate și contrast prin intermediul software-ului. Odată ce procesul de calibrare s-a încheiat, aceste ajustări pot fi încărcate prin intermediul software-ului de fiecare dată când computerul este repornit. În cele din urmă, procesul de calibrare a hardware-ului consumă puțin timp și poate fi efectuat periodic fără prea multe probleme.

Calibrarea imprimantei

Profilul de culoare al imprimantei este cel care face legătura între informaţia pe care o trimite driverul, cerneala pe care o foloseşte imprimanta şi hârtie. În driverul imprimantei, există modalităţi prin care se pot încărca profile de culoare personalizate şi controale pentru reglarea parametrilor profilului de culoare oferit de producător. Este important să folosiţi acelaşi standard de culoare atât pentru calibrarea imprimantei cât şi pentru calibrarea monitorului. În acest, sens recomandăm soluţiile oferite de Xrite.

În cazul în care utilizaţi o imprimantă cu cerneluri compatibile şi/sau alt brand de hârtie decât cel recomandat de producătorul imprimantei, este necesară crearea unui profil de culoare special pentru acestea. În acest sens, la achiziţionarea echipamentelor sau a consumabilelor AMDigital oferim profile de culoare create cu spectrometrul Xrite i1iO pentru o serie de imprimante Epson care utilizează cerneală ULTRAPixel-HighGloss.

Solicita profile de culoare

Pentru a veni în sprijinul partenerilor noştri, la cerere, vă putem crea profile de culoare personalizate pentru orice model de imprimantă, în combinaţie cu cerneala ULTRAPixel-HighGloss şi hârtia AMDigital.

Solicita profil culoare
Produs adaugat la favorite.
Produs adăugat în comparator

AMDigital utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.