Tehnologia inkjet

Tehnologia inkjet este o tehnologie pe bază de jet de cerneală care creează o imagine digitală prin propulsarea unor picături de cerneală pe un suport de hârtie sau pe orice alt suport, în funcţie de tipul de cerneală utilizat. 

Tehnologia inkjet se împarte în două mari categorii, cu jet continuu şi cu picătură la comandă. Tehnologia cu jet continuu are avantajul unei viteze foarte mari a picăturilor de cerneală (permiţând astfel o viteză foarte mare de tipărire). Această tehnologie este limitată de tipărirea într-o singură culoare.

Tehnologia cu picătură la comandă a fost dezvoltată de cei patru mari producători Epson, Canon, HP si Brother şi se împarte în două categorii : cu cristal piezoelectric şi cu rezistenţă termică.

Tehnologia inkjet cu rezistenţă termică a fost dezvoltată de către HP şi Canon. Capul de tipărire  este format dintr-o serie de încăperi mici prevăzute cu o rezistenţă termică. Pentru a evacua o picătură de cerneală din fiecare cameră, este trimis un

impuls electric care traversează rezistenţa termică, determinând astfel o evaporare rapidă a cernelii din cameră şi formarea unei bule, care provoacă o crestere semnificativa a presiunii, în masură să propulseze picatura de cerneală pe suportul de hârtie (de aici si denumirea folosita de Canon de jet sub forma de bula).

Având în vedere că nu se folosesc materiale speciale pentru fabricarea lui, capul de printare este în general mai ieftin decât cel folosit în tehnologia piezoelectrică, dar o durată de viaţă mult mai mică.

Cele mai multe imprimante comerciale şi industriale cu jet de cerneală, precum şi imprimantele de consum (cele produse de Epson si Brother) folosesc un material piezoelectric în locul rezistenâei electrice. Odată cu aplicarea unui şoc electric, materialul piezoelectric îşi schimbă forma, generând un impuls de presiune în fluid, care forţează evacuarea unei picături de cerneală prin duză.

Având în vedere că unele cerneluri (sublimare, solvent, ecosolvent, UV) pot conţine componente volatile, incompatibile cu procesele termice, tehnologia cu cristal piezoelectric oferă o diversitate mai mare a cernelurilor faţă de tehnologia cu jet termic. Pe de altă parte, materialul piezoelectric folosit la fabricarea capului de printare (titanat de zirconat de plumb) determină costuri mai ridicate. 

Imprimantele inkjet folosite fie acasă, la birou, sau în domeniul comercial sau tind să folosească cerneluri pe bază de apă ce conţin pe o mixtura de : apă, glicol şi agenţi de colorare dye sau cu pigment. Cernelurile dye, deşi au preţuri mai scazute, sunt mai expuse riscului de decolorare, în prezenţa oxigenului şi a luminii. Cernelurile pe bază de pigment, în schimb, au costuri mai ridicate , dar garantează o rezistenţă mai buna la razele UV şi o durabilitate mai mare în timp.

Capul de printare

Capurile de printare detaşabile fac parte integrantă din cartuşul de cerneală. De fiecare dată când se epuizează cartuşul de cerneală, vor fi înlocuite atât cartuşul, cât şi capul de printare. HP şi Canon în modelele mai vechi au folosit cu predilecţie capurile de printare detaşabile. Dezavantajele capurilor de printare detaşabile sunt costurile ridicate ale consumabilelor şi dificultatea realizării unui cap de printare de înaltă precizie, la un cost rezonabil.   

Capurile de printare fixe sunt capurile de printare încorporate, proiectate pentru a avea în general o durata de funcţionare egală cu cea a imprimantei. Având în vedere că acest tip de cap de printare nu trebuie înlocuit ori de câte ori se epuizează cerneala, costurile de consum pot fi mai reduse. Acestea au o precizie mai mare decât capurile de printare detaşabile. Pe de altă parte, dacă un cap de printare fix se deteriorează, înlocuirea lui poate fi mai costisitoare. 

Capurile de  printare fixe folosite pe imprimantele de larg consum sunt produse în principal de Epson şi de Canon. Canon foloseşte acum în cele mai multe modele de imprimante capuri de printare cu rezistenţă termică, fixe şi înlocuibile care. Din cauza timpului de viaţă redus, acestea pot fi înlocuite de utilizator. Epson foloseşte capuri de printare piezoelectrice fixe cu picătură variabilă care se înfundă mai rar, au o durată de viaţă mult mai mare şi oferă o gama mult mai largă de nuanţe.

Capul de printare piezoelectric

Capul de printare piezoelectric cu picătură variabilă a fost dezvoltat de Epson şi utilizat mai apoi în imprimante cu solvent, ecosolvent, UV de către brand-uri ca Mutoh, Roland, Mimaki.

Un element piezoelectric se deformează atunci când este aplicată o tensiune electrică. În capurile de imprimare piezoelectrice materialul piezoceramic este deformat, rezultând o acumularea de presiune, care este eliberată sub formă de picătură prin duză.

Deoarece printurile efectuate la rezoluţie maximă sunt realizate cu un număr mai mare de picături pe centimetru pătrat decât printurile la o rezoluţie mai mică, modul de printare va determina uzura duzelor capului de printare. În funcţie de modelul de imprimantă, Epson pune la dispoziţia utilizatorilor următoarele rezoluţii de tipărire :

  • 360 x 360 dpi = 129.600 picaturi / inch pătrat
  • 720 x 360 dpi = 259.200 picaturi / inch pătrat
  • 720 x 720 dpi = 518.400 picaturi / inch pătrat
  • 1440 x 720 dpi = 1.036.800 picaturi / inch pătrat
  • 1440 x 1440 dpi = 2.073.600 picaturi / inch pătrat
  • 5760 x 1440 dpi = 8.294.400 picaturi / inch pătrat

Cu cât rezoluţia este mai mică, scade numărul de picături / inch pătrat şi creşte dimensiunea picăturii de cerneală, permiţând o viteza de tipărire mai mare. În timp ce calitatea printului se modifică insesizabil de la o treaptă la alta, scade gradul de uzură a duzelor capului de printar, prelungind durata de viaţă a acestuia.

Mecanismul de curăţare

Cauza principală a problemelor generate de imprimarea inkjet este uscarea cernelii în duzele capului de printare sau în exteriorului acestora, formând astfel o masă solidă care blochează pasajele microscopice de cerneală.

Cele mai multe imprimante încearcă să prevină acest fenomen de uscare a cernelii prin acoperirea duzelor capului de printare printr-un mecanism prevăzut cu o garnitură din cauciuc, pe durata în care imprimanta este în modul stand by.

Se recomandă menţinerea imprimantei în modul stand by chiar şi pe durate lungi de neutilizare pentru reducerea riscul de uscare a cernelii.

Din momentul în care cerneala a început să se întărească, pot să apară urmatoarele situaţii : modificarea volumului şi a traiectoriei picăturii sau lipsa anumitor culori în testul de duze.

Este important de ştiut că garnitura de cauciuc ne sigilează perfect, existând în continuare riscul de  uscare şi întărire a cernelii. 

Pentru a preveni această uscare a cernelii în duze, aproape toate imprimantele inkjet includ acest mecanism care are şi rolul de a umezi capul de printare în timpul procesului de curăţare. Imprimanta va încerca să folosească simultan toate duzele, jetul de cerneală ajungând astfel pe suprafaţa capului de printare, până la duzele uscate înmuind cerneala. Ulterior, o lamelă va trece peste capul de printare pentru a distribui în mod egal cerneala pe acesta.

Imprimantele Epson folosesc suplimentar o pompă care trage cerneala din capul de printare prin intermediul mecanismului de curăţare. Mecanismul pompei este adesea acţionat de motorul sistemului de tragere a hârtiei, conectată la tija de tragere a hârtiei. Aceeaşi pompa este folosită şi la amorsarea unei imprimante puse în funcţionare pentru prima oară sau la reamorsare.

Imprimantele profesionale Epson folosesc o a doua pompă care dirijează fluxul de cerneală din cartuşe spre capul de tipărire. Această pompă menţine o presiune de echilibru în sistemul de alimentare cu cerneală, reducând fenomenul de uscare a cernelii în interiorul capului de tipărire sau în interiorul cartuşului pe de o parte şi imbunătăţind procesul de curăţare, pe de altă parte.

Aceste pompe ajută la desfundarea duzelor chiar şi după perioade lungi de neutilizare, mărind semnificativ durata de viaţă a capului de tipărire.

Avantajele tehnologiei inkjet

În comparaţie cu alte tehnologii color, imprimantele inkjet au un cost de achiziţie scăzut, un consum foarte redus de energie, sunt mai silenţioase, au costuri de întreţinere foarte mici, pot printa detalii foarte fine şi pot tipări pe o gamă variată de medii de printare.

În comparatie cu imprimantele termice (dye sublimation) care folosesc în locul cernelii un ribon în 4 culori, tehnologia inkjet presupune un cost/pagină mult redus şi un gamut de culoare mult extins în cazul imprimantelor care utilizează 6 până la 11 culori.

Pentru imprimantele inkjet sunt disponibile setarile pentru cerneală  monocromă, unele imprimante având chiar şi 4 nuanţe de negru, astfel oferind aceeaşi gamă de tonuri(neutru, cald şi rece) la fel ca şi în cazul laboratorului foto. În cazul tehnologiei silver haliade folosită în laboratorul foto, gradul de alb este instabil, deoarece este determinat de expunerea/neexpunerea hârtiei la lumină, respectiv de concentraţia chimicalelor utilizate la developare. Prin comparaţie, gradul de alb al hârtiei inkjet este stabil, acesta fiind determinat de înălbitorii chimici care se folosesc la producerea hârtiei şi care pot aduce hârtia la un grad de alb de peste 90%.

Dezavantajele tehnologiei inkjet

Foarte multe cartuşe de cerneală conţin un microcip care comunică imprimantei nivelul de cerneală estimat, determinând afişarea unui mesaj de eroare pe ecranul imprimantei sau informând în mod eronat consumatorul ca s-a golit cartuşul. În unele cazuri, aceste mesaje pot fi ignorate, dar unele imprimante vor refuza să printeze cu această eroare. 

De exemplu, Epson a încorporat în imprimantă un cartuş care nu permite imprimarea atunci cand cipul ataşat informează că acesta s-a golit. Cu toate acestea, cercetătorii au creat cip-uri autoresetabile care pot determina imprimanta să continue să funcţioneze şi după golirea cartuşului. Astfel au apărut pe piaţă cartuşele refill şi CISS-urile.

Duzele foarte înguste ale imprimantei sunt predispuse la colmatare. Cerneala consumată pentru curaţirea lor pot determina acumularea unei cantităţi importante de cerneală în interiorul imprimantei care se transformă în vapori şi care măresc gradul de uzură al componentelor imprimantei.

Costurile ridicate ale cartuşelor originale au determinat crearea unei pieţe de cerneluri compatibile. Mulţi producatori de imprimante descurajează folosirea acestor cerneluri compatibile, susţinând că acestea pot deteriora capul de printare, având în vedere că nu respectă formula cernelurilor originale şi pot genera rezultate de calitate inferioară cu un gamut de culori incorect.  

Aceste dezavantaje au fost eliminate de AMD Digital Grup prin intermediul adaptărilor pe care le-a adus tehnologiei inkjet Epson. Instalarea cartuşelor cu cip-uri resetabile conectate la rezervoare exterioare, utilizate cu cerneală de calitate superioară, reduc costurile de tipărire şi elimină riscurile deteriorării capului de tipărire. Montarea unui rezervor exterior pentru acumularea rezidurilor elimină în mare parte depunerile de vapori din interior, mărind astfel durata de viaţă a imprimantei. Profilurile de culoare realizate cu spectrometrul Xrite i1iO, cerneala ULTRAPixel-HighGloss şi hârtia AMDigital, oferă peste 90% din calitatea care poate fi obţinută prin utilizarea consumabilelor originale. Certificatul de garanţie AMD Digital Grup fără limită de printuri garantează funcţionarea echipamentelor în cele mai bune condiţii.

Utilizând o combinaţie de 9 nuanţe de culori, PHOTOPrint-Lab concurează în mod direct cu laboratoarele chimice. Cerneala pe bază de pigment ULTRAPixel-HighGloss cu vivid magenta asigură o gamă cromatică extinsă ce rezistă la apă şi decolorare. În combinaţie cu hârtia profesională resin coated fotografia devine impermeabilă la contactul cu apa, având o durabilitate ce poate trece cu uşurinţă peste 100 de ani. Cele patru densităţi de cerneală neagră (photo black, matte black, light black si light light black) oferă o scară perfect echilibrată a nuanţelor de gri, superioare fotografiei de laborator.

 

PHOTOPrint-Lab

Fuji Frontier DX100

Imprimantă termică (dye sublimation)

Laborator cu chimicale

Dimensiune maxima print

329 mm x 15000 mm

210 mm x 1000 mm

210 mm x 297 mm

305 mm x 1000 mm

Medii de tipărire

Hârtie diverse texturi şi grosimi până la 1,5 mm, canvas, hârtii magnetice, CD/DVD, hârtii adezive, hârtii double side, personalizări tricouri, folii transparente

Hârtie foto inkjet diverse texturi cu grosimea de până la 260 microni

Hârtie foto lucioasă cu grosimea de până la 260 microni

Hârtie foto diverse texturi cu grosimea fixa de 200 microni

Nr. de cartuşe

9 nuanţe de culori

6 nuanţe de culori

4 nuanţe de culori

-

Tip colorant

Pigment

Dye

Dye

Rezistenţă la decolorare

peste 100 de ani

până la 7 ani

până la 10 ani

până la 50 de ani

Viteză de tipărire 10x15

100buc/oră

430buc/oră

până la 500buc/oră

până la 1000buc/oră

Viteză de tipărire 30x60

15buc/oră

-

-

până la 40buc/oră

Preţ de achiziţie

1000 Euro

~2800 Euro

2000 Euro

de la 30000 Euro

Amortizare într-un an

4 Euro/zi

12 Euro/zi

de la 4 Euro/zi

de la 125Euro/zi

Costuri consumabile fotografie 10x15

0,23 Lei

0,26 Lei

0,45 Lei

0,18 Lei

Cost amortizare fotografie 10x15

0,05 Lei după 100.000 de fotografii

0,06 Lei după 200.000 de printuri

0,10 Lei după 100.000 de fotografii

0,3 Lei după 500.000 de printuri

Consum de energie

maxim 30W

maxim 50W

maxim 150W

peste 3000W

Costuri de întreţinere

~ 150Euro/ 100.000 de printuri

~ 150Euro/ 200.000 de printuri

~ 500Euro/ 100.000 de printuri

peste 800Euro/ 100.000 de printuri

Produs adaugat la favorite.
Produs adăugat în comparator

AMDigital utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.